Smelteovnen er bygget til at kunne klare 1100°C så jeg kan smelte 3Kg alle typer bronze. Samtidig er udgifterne holdt helt i bund.

Materialerne jeg skal bruge til ovnen er:

 • En tom 60Kg olietønde.
 • En Vermacolit plade, 60x100x2cm
 • Cement
 • Bakkesand til støbning
 • Lidt Garfatape

Det nødvændige værktøj:

 • Vinkelsliber.
 • Boremaskine.
 • Sav, gammel fukssvans.
 • Træbor på ca ø25mm og ø40mm.
 • En spand til at blande beton i.
 • Mureske.
 • Tommestok
 • Et sæt tegninger. Kan dovnloades på: Kommer snart

 

Først fældte jeg oleitønden med vand. Det er for at sikre at gasserne der udvikles inden i tønden når vinkelsliberen varmer tønden op ikke eksploderer.

Jeg delte tønden lige over den øverste forstærkning. Ca. 6cm over bunden lavede jeg et hul til brænderen. Det er ca. 5x5cm.

Vermaculitdelene savede jeg efter tegningerne som kan downloades her: Top Side Bund Planlægger du det rigtigt kan det nemt laves af en plade.

Nu blandede jeg almindelig beton. Tre dele bakkesand og en del cement. Jeg tilsatte så meget vand at jeg fik en letflydende beton.

Jeg støbte en ottekant, udskåret af Vermacolitpladen i. Det er bunden af ovnen, der er ud for den nederste kant af "brænderhullet" i tønden. 

Siderne af ovnen skal nu saves. For at sikre en god pasning mellem de enkelte dele af ottekanten skal pladerne saves med der rigtige smig. For at sikre det lavede jeg en fikstur af nogle gamle brædder. Nu kunne jeg lave 8 helt ens sidestykker med den rigtige vinkel på sidefladerne.

De 8 sider kan nu samles i en ottekant og holdes sammen af Garfatape og placeres i ovnen, oven på den støbte bund. 

Mellem brænderhullet i tønden og ovnskærnen/ottekanten placerede jeg 3 små stykker Vermaculitstykker. Senere kan jeg så bore hullet til brænderen igennem de tre plader med et træbor. Har du ikke et træbord i den rigtige størrelse kan et mindre bruges og du kan nemt skære/raspe hullet større med en kniv.

Nu støber jeg omkring kernen. Garfatapen skal bare blive siddende. Den brænder væk under den første opfyring.

Husk at vibrerer betonen godt. du kan s¨å let på tønden eller bevæge en pind op og ned i den våde beton. Det sikre at betonen bliver stærkere og uden lufthuller.

Betonen skal fyldes helt op til overkanten af kernen/ottekanten.

I overfladen af betonen lavede jeg to huller for at sikre at låget altid ligger på samme sted.

Det var så langt jeg nåede den første dag. Nu lød jeg betonen hærde til næste dag.

Låget laves af en Vermaculitplade der skæres i samme mål som bunden. I låget bores et hul til røggasserne. Det bores let med et træbor.

Umidelbart over støbningen skal tønden nu deles, så den øverste del kan udgøre låget. Jeg valgte at anvende en vinkelsliber. Med en tusch mærkede jeg uden på tønden hvor overkanten af betonen var. Nu skar jeg så, dog lod jeg tre mindre stykker stå, så låget ikke belv helt frigjort. Jeg venter med at skære de sidste stykker mår betonen i låget er hærdet.

For at sikre at ben nye beton til låget ikke binder i støbningen rundt om kærnen, lagde jeg et lag VitaWrap imellem.

Som skabelon for røggas hullet anvendte jeg en toiletrulle, der havde netop den størrelse mit hul i Vermaculitpladen har. Husk at vikle plast omkring toiletrullen da den våde beton ellers opløser papiret.

Betonen fyldes til overkanten af tønden og der skrabes lidt beton af hvor de 4 huller for løftehåndtage i låget skal fæstnes. Se et senere billede hvor håndtagene er monteret.

Nu måtte jeg igen vente et døgn på at låget hærdede.

 

Efter at have skåret de sidste tre små stykker kunne jeg løfte låget af.

Brænderhullet kan nu bores. Jeg borede med hånden. Hvis man anvender en boremaskinekan man let ødelægge mere en godt er.

Nu kommer så den sværeste del. Ovnen skal stå og tørre i et par uger. Jeg løste problemet med ventetiden ved at tage på ferie imedens.

Ventetiden kan også bruges til at lave brænderen. Du kan se hvordan i en anden artikel jeg har lavet.

Ovnen er ikke færdig før den er helt udtørret og før den første optænding er gennemført. Den første opvarmning bør ske over lang tid for at ovnen fåe en lan holdbarhed. Jeg varmede langsomt op over et par døgn, specielt indtil 600°C er kritiske, da der stadig er en del fugt der skal tørres ud af betonen.

 

 

En af mine første opfyringer var for at smelte lidt aluminium. Det lærte mig lidt om justering af brænder og om hvordan ovnens sjæl i øvrigt er.

Hele herligheden har ikke kostet mig 500 Kr.

Held og lykke med din ovn!